Ekran kartı kutulamasında farklı geometrik şekilleri görmeye başladığımıza seviniyorum. Ürünün ana özellikleri her zamanki gibi kutuya kazınmış. Bir yandan paketi açarken kısaca bahsedelim. 3.nesil RT çekirdekleri ile gelen kart, 16GB bellekle geliyor ve overclock modda 2535 MHz frekans hızlar sunuyor. Bellek arayüzü 265 bit ve cuda sayımız 9728. Teknik detayda sayı olarak 3090’ın bile gerisinde kalsak da ADA mimarisini daha önce incelediğim için hiç birini affetmediğini biliyorum.
Ürünle ilk temas metal iskelet yapısını ve genel sağlamlığını beğenmem ile başladı. Testler için Nvidia’nın 3’lü 600W 16’lık güç adaptörü yerine 1000w’lık psu kullanmayı tercih ettim.
Kutu içinden çıkan minin kauçuk ayaklı destek aksesuarını beğendim. Kart genel görünümü katmanlı yapıda olduğu için derinlik barındıran bir tasarım sunuyor. Pürüzsüz elde buz gibi bir his bırakan yapısı bir kenara epey kalın olduğunu ve büyük bir soğutma bloğu ile geldiğini görebilirsiniz. Isı atılımını tamamı ile destekleyecek bir anlayış var. Kalın ama kısa bir pcb ile güç kaybı azaltmak ve sinyal gücünü de arttırmak istemişler. Arkada ise geniş hava kanalları ile süslenmiş metal bir plaka var. Termal gerinliğin azaltıldığı, dış etmenlere karşı kartı koruyan bir üretim teknolojisi ile gelen modelde klasik bios switch ile birlikte RGB hatta rastlıyoruz. Ufak bir hatta olsa efektlerle kontrol edebilirsiniz. Eksen fan teknolojisi var ve %23 daha efektif bir hava akış potansiyeli sunarken. Çift bilya tasarımında markanın yeniliğe gittiğini görüyorum çünkü yaprak dönüşü ufak bir güçte bile uzun süre devam ediyor. AKışkanlık üst düzeye çıkmış ve ebat olarak fanlar büyümüş. Bunu yaparken de halka tasarımlı fanlarda sessizliğe önem vermek istemişler. Bükülme ve eğilmelere karşı dayanıklı olan kartın 13 sene önceki 275 modelinin üzerine ebat olarak küçülmek yerine daha da büyüğüdüğünü görüyorum. Anlayacağınız teknoloji geliştikçe ufalmayabiliyor. Baksanıza neredeyse 2.5 katı. Bu arada kompanentlere maksimum temas sağlayan termal padleri de unutmayalım. 50 derece altında fanlar çalışmıyor 55 de ise dönmeye başlıyor. Tasarımın bir ROG strix kadar dikkat çekici ve göz alıcı olduğunu düşünmüyorum. Daha hantal ve sadece duruyor.
7 senede aslında mimari ve tasarım dışında değişen en büyük şey ışın izleme teknolojisinin kattığı gerçekçi grafikler ve DLSS teknolojisinin sunduğu yüksek akıcılık ile birlikte API kanadı gelişmeler de oldu. Tabi geforce now gerçeğini de unutmayalım. Tabi giderek sessizleşip gelişen fan yapıları ve aerodinamik etkileri de unutmayalım. Şimdi 3DMARK DX12 4k testinde aşırı takılan 960 karşısında elbette 4080, inanılmaz yüksek bir puan aldı. Vray hesaplama testinde ne yazık ki 960 hesaplayamadı bile çünkü bellek yetmedi.
Aslında böyle kısaca 7 senelik serüvene değinip kartı incelemiş olsam da en azından ne kadar fark olabileceğini gösterdim. Genel olarak yeni nesil oyunlarda eski kartların pek şansı kalmıyor.
Bir yandan kısaca sistemden bahsederken diğer yandan çeşitli testleri yansıtmak isterim. 12600k 12.nesil işlemci 32 gb ddr5 bellek ve 1’Lik ssd ilw windows 11 de en güncel sürücü ile testler aldım. 3dmark testimiz açık bir şekilde gösteriyor ki yükte kart ısınmıyor. Maksimum 65 dereceleri gördüğümü eklemeliyim.
Sessizlik açısından fan %50 altında harbiden çok sessizken üzerine çıktığında hissedilebilirlik epey artıyor. Sanırım büyük yaprakların sunduğu hava basıncı da bir o kadar büyük. Tabi soğutma performansını manuel ayarlarsanız 60 derece altında bile tutabilirsiniz kartı.
Tabi ki bu kartın ana rakibi 3090 ve ti modeli. Onda hem fikiriz. Genel olarak oyun ve işlem potansiyelinde 4080’in daha avantajlı durduğunu TDP güç noktasında da daha efektif olabileceğini düşünüyorum.
H265 video dönüştürme serüvenimde aynı 4k’Lık videoyu 4090 4 dk içerisinde tamamlarken 4080 neredeyse ”5 dk” içerisinde tamamladı. Yüksek çözünürlüklü video dostyalarında hiç bir şekilde zorlanmadığımızı eklemeliyim. Anlayacağınız Adobe premiere, encoder gibi programlarla birlikte after effectste bu kartla akar gidersiniz. AV1 kodek desteği de hesaba katın derim. OBS’te yüksek kalite yayınlar yapabilirsiniz.
Dostlar düşük gecikme teknolojisi Reflex ile DLSS 3.0’In sunduğu performansı defalarca göstermiş olmama rağmen üzerine ekleyebileceğim pek bir şey de kalmadı diye düşünüyorum.
Yüzey sıcaklık ölçümlerine geçtiğimizde ise kartın yine çok ısınmadığını görebilmekteyim zaten kullanılan çoğu kompanent105 dereceye kadar destekli.
Bence Nvidia’nın en büyük dezavantajı 12+4’Lük güç girişi faslı oldu. Burada AMD geleneksel bağlantılarla daha cazip de durabilir. Sonuç olarak yeni sürücülerle birlikte bellek testlerinde ciddi bir artış gözlemlediğim kartla neredeyse bütün oyunlarda 2k bazen de 4K akar gidersiniz. Bu arada 24Gb vram ile gelseydi yazan arkadaşlar geldi aklıma en azından 12 ile gelmemesi bile şimdilik yeterli. Çünkü başta öyle lansedilmişti. Kısaca kreatif işlerde yapabilecekleriniz ve size sağlayacağı zamandan tasarruf kısmını deneyimlemenizi isterim.